Den texten fick mig att stanna till och läsa receptet lite extra, knapriga minibaguetter som man kan baka hemma, Visst låter det nästan för bra för att vara sant, men det skulle visas sig stämma oerhört bra. Receptet hittade jag på Allt om mat och den är upplagd under Zofias kök. Denna gången hade jag lite mer tidsbrist än vad jag brukar ha när jag bakar så dessa baguetter bakades med ljummet vatten som i receptet, jag kommer att testa de med kall degvätska framöver med för att se om det blir någon skillnad i smak eller textur.

25 gram jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk matolja
1 tsk salt
1 tsk honung
12-13 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör tills jästen lösts helt. Häll i salt och rör om samtidigt som honung och olja hälls i. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta egen tills den går ihop, arbeta in resten av mjölet och knåda degen ett par minuter, den ska bli elastisk och släppa helt från kanten på bunken. Låt degen jäsa i cirka 45 minuter under bakduk eller folie.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 10 lika stora bitar, rulla de till runda bullar och låt de vila i 5 minuter.
Platta ut lite lätt och vik mot dig först ett treslag, tryck till kanten ordentligt och rulla sedan ihop baguetten. Forma den till en liten baguette och lägg de på en plåt medbakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek (50-60 minuter beroende på värmen i köket).

Sätt ugnen på 225° i god tid innan baguetterna ska gräddas.

Gör ett snitt i mitten av brödet, strö över vetemjöl över baguetterna, samtidigt som plåten sätts in i ugnen slängs ett par isbitar in längst ner i ugnen (ångan gör att brödet får en fin hård skorpa)

Grädda mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter, eller tills de får en gyllenbrun färg, låt de svalna på plåten utan bakduk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift