Helgens mat är just nu av två kategorier, antingen husmanskost med sås och potatis eller maträtter som lätt kan omvandlas till matlådor till jobb och skola. Denna gratäng hittade jag på Zeinas Kitchen i veckan och var bara tvungen att prova då den såg otroligt god ut. Hela familjen, vuxna som barn, gillade den och då den var rätt lätt att göra så känns det som en återkommande rätt för familjen Bråberg.

400 gram spagetti (jag valde att blanda lite olika slattar som fanns kvar i skåpet)
2 st mozzarella

Köttfärssåsen
400 gram köttfärs
400 gram krossade tomater
400 gram passerade tomater
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
1 – 2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
1 msk olja
1 msk balsamvinäger (eller socker)
Salt & Peppar

Crème fraichesåsen
5 dl crème fraiche
150 gram riven ost (valfri sort, jag använde mozzarella)
1 pressad vitlöksklyfta

Garnering
50 gram riven ost

Börja med köttfärssåsen
Hacka löken i tärningar, hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt färsen, pressa i vitlök, krydda med oregano, basilika och stek allting under omrörning tills färsen får färg. Tillsätt krossade tomat, passerad tomat och de övriga ingredienserna till köttfärssåsen, koka upp och rör om. Låt den sedan puttra under lock på medelvärme i cirka 20 – 30 minuter, lyft bort locket, smaka av och krydda eventuellt mer. Låt den puttra utan lock och reducera i 10 minuter.

Förbered alla annat till gratängen
Koka pastan, den ska ha lite tuggmotstånd, sila av och ställ åt sidan. Blanda ingredienserna till crème fraichesåsen i en skål och ställ åt sidan. Skiva mozzarellan i tunna skivor.

Montera gratängen
Sätt ugnen på 200°, häll hälften av crème fraichesåsen i botten av en medelstor ugnsform (cirka 25 x 30 cm), häll över pastan. Bred resterande crème fraichesås över pastan och lägg på mozzarellaskivor. Lägg på köttfärssåsen, toppa med mer mozzarella och avsluta med riven ost.

Baka mitt i ugnen i cirka 20 – 30 minuter. Låt vila i formen några minuter innan servering, servera med en god sallad

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift