För att lyxa till kanelbullarna lite extra nu när det är sportlov gjorde jag ett försök med vaniljkräm och resultatet blev klart över förväntan. Grundreceptet är som vanligt det jag använder när jag bakar mina bullar, men var lite osäker på tiden du skulle gräddas så inte vaniljkrämen skulle bli för hård. första plåten var rent experiment med tiden och de andra fick vara inne samma tid som jag kom fram till med den första.

150 gram rumsvarmt smör
5 dl kylskåpskall mjölk
50 gram jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
cirka 14 dl Manitoba cream vetemjöl

4 dl kall mjölk
10 msk Marsan vaniljsåspulver

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen har lösts upp. Dela smöret i mindre kuber och häll i det tillsammans med salt, strösocker och kardemumma, låt maskinen arbeta hela tiden du häller på mjölet (lite i taget). När degen precis släpper från bunken är det rätt mängd mjöl, fortsätt arbeta degen i maskinen i 5 – 10 minuter. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i två delar, kavla ut tills degen är cirka ½ cm tjock, bred på smör för att sedan strö över kanel och socker på halva ytan. Vik ihop degen långsida mot långsida, platta eventuellt till degen lite med kaveln och skär ut 1 ½ – 2 cm breda remsor av degen. Snurra remsan och vira den sedan runt två av dina fingrar och stoppa in änden så det blir en knut.

Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 225° (varmluft), vispa upp ägg och blanda vaniljkrämen. Tryck en fördjupning mitt i varje bulle och fyll på med vaniljkräm, pensla med ägg runt vaniljkrämen och strö på pärlsocker. Grädda i 6 – 6½ minut (testa dig fram vilken tid som fungerar bäst med din spis)

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift