Ett nytt recept på källarfranska, denna gången från Fredriks fika. Med en blandning av mjölk och vatten som degvätska och sedan rapsolja istället för smör i degen. Mycket lättbakade frallor som blev väldigt fina efter gräddningen, vanan trogen gjorde jag bröden med kall degvätska och skriver receptet efter de ändringar jag gjorde. Jag har börjar kolla efter lite olika mjölsorter att pröva mig fram med som jag gjorde med kanelbullarna. Återkoppling kommer framöver.

2 ½ dl mjölk
2 ½ dl kallt vatten
50 gram jäst
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 msk strösocker
13 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och häll på vatten och mjölk, rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt rapsolja, salt, socker och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen 5 minuter med maskinen (eller 10 för hand). Täck bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord, knåda degen och dela den i 2 delar. Rulla delarna till längder och skär jämna bitar. Rulla de till frallor och placera de på en plåt med bakplåtspapper (Jag gillar att ha frallorna lite närmare då jag tycker om effekten när man bryter loss frallorna. Dessutom har jag fått känslan att frallorna jäser mer på höjden om man gör det). Strö över lite vetemjöl och låt jäsa i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 250° efter 20 minuter så den blir riktigt varm innan frallorna ska gräddas.

Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter och låt de sedan svalna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift