Det har blivit rätt många olika recept på frallor senaste året och den kunskapen sätter jag på prov ibland och bakar fritt. Ibland blir det ingenting utan platt och tråkigt men ibland blir det riktigt bra. Jag har inte full koll än på hur bröd blir mjuka och goda men jag lär mig mer och mer för var dag som går. Idag ville jag använda lite mjölslattar jag hade i skafferiet så dessa frallor är bakade på två sorter från Ramlösa kvarn, både Manitoba Cream och Tipo “00”.

50 gram jäst
5 dl kall mjölk
180 gram Tipo “00” mjöl
520 gram Manitoba Cream
1 msk salt
½ dl matolja
Riven ost

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen har lösts helt. Häll i resterande ingredienser och arbeta degen tills allt är blandat. Fortsätt knåda i 8-10 minuter så du får en elastisk och fin deg. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord, knåda ut degen och gör sedan frallor (runda eller avlånga) som placeras på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk i cirka 30 minuter och sätt ugnen samtidigt på 225° (varmluft) för att få upp temperaturen i ugnen.

Pensla frallorna med vatten och strö lite ost på varje, grädda i 9-10 minuter, kolla med termometer så de är klara (96-98° innertemperatur), låt de kallna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift