Igår fick vi fallfrukt från min mamma som hon hade plockat hos sin granne. Underbara äpplen av sorten Aroma som måste användas till något gott. Kommer hamna i salladen till helgen men redan nu blev det en äppelpaj från Fridas bakblogg. Med smuldeg som trycks ut till en botten, äpplen stekta i socker och kanel och sedan smuldeg på toppen så blev det en väldigt lyckad paj.

Smuldeg
175 gram rumsvarmt smör
1 ägg
5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning
5-6 äpplen
1 dl råsocker
1 msk kanel

Sätt ugnen på 175°, klä botten av en springform med bakplåtspapper och smöra kanterna. Nyp ihop alla ingredienserna till smuldegen till en jämn deg och låt den stå och vila lite.
Skala, kärna ur och skiva äpplena (Jag delade klyftor i tre delar då jag gillar lite större äppelbitar i denna sortens paj), hetta upp en panna med smör och häll i äpplen, socker och kanel. Låt puttra tills äpplena är mjuka och dra sedan stekpannan från värmen.
Fördela hälften av smuldegen i formen och tryck ut den ordentligt i botten och upp en bit på kanterna. Häll i fyllningen och smula sedan över resterande smuldeg.

Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter och låt den svalna innan du tar bort kanten, servera med vaniljsås eller vaniljvisp.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift