Den himmelska jordgubbstårtan kommer från början från Amelia och deras bloggare Frida Skattberg, jag har ändrat i den lite för att få in lite syrlighet som bryter av mot allt det söta. Det är en tårta som vi gör varje år till midsommar då den blir så god.

Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver

Jordgubbsfyllning
4 dl grädde
175 gram naturell färskost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 gram jordgubbar

Sätt ugnen på 175° och klä en springform (ca 15 cm i diameter med höga kanter) med bakplåtspapper. Smörja sedan botten och kanterna med smör och strö i kokos.
Vispa ägg och socker poröst med elvisp i fem minuter på högsta hastigeht, blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner de i smeten.
Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 30 – 35 minuter. Känn med en provsticka så botten är torr även i mitten av tårtbottnen.

Låt tårtbottnen svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder tårtbottnen upp och ned.
Låt svalna helt, plasta in den och lägg den i frysen ett par timmar (helst över natten)

Ta fram botten och dela den i tre lika delar när den fortfarande är fryst, låt tårtan tina innan du fyller den.

Vispa grädden hårt i en bunke, vispa upp färskost med florsocker och tillsätt vaniljsockret. Vänd ner det i grädden och hacka jordgubbarna i små bitar, häll i jordgubbarna och rör om tills allt är jämnt blandat.

Blanda till lemon curd (eller köp färdig) och blanda ut den med 1 dl vispad grädde.

Lägg den tjockaste botten på en tårtbricka eller tårtfat.
Spritsa på ett tjockt lager fyllning längs med ytterkanten och fyll sedan inuti med lemon curden, lägg sedan på nästa botten, spritsa även här ett tjockt lager fyllning och lägg på sista botten.
Spritsa ut den sista fyllningen och bred ut den jämnt över hela tårtan med palett. Dekorera med jordgubbar, blommor eller vad du känner passar.

Originalreceptet finns på Fridas matblogg

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift