Äntligen dags att baka lussekatter och i år har jag lärt mig oerhört mycket om bakning och känner mig säker i hur jag får bra resultat. Jag har mitt grundrecept som finns med sedan innan, men nu kör jag kalljäsning, bättre mjöl och lite annan teknik när jag bakar ut lussekatterna vilket gav riktigt bra resultat direkt. Receptet kommer från den underbara boken 7 sorters kakor och kallas Mormors saffransbröd.

50 gram smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 tsk strösocker
11 dl Manitoba cream vetemjöl

2 påsar saffran
125 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
4 dl Manitoba cream vetemjöl

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp helt, häll i smöret i mindre kuber, salt, socker och mjölet. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter, strö på lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk eller folie.

Rör smöret poröst med sockret, tillsätt saffran och ägg. arbeta sedan in saffranssmeten i den färdigjästa degen och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen så saffranet fördelas i hela degen och häll sedan upp den på ett mjölat bakbord och knåda degen lite till.

Lägg russinen i blöt (för att de inte ska dra ut vätska ur lussekatterna när de gräddas) och dela degen i bitar om 60 gram, rulla de först till runda bullar och sedan till små korvar. Låt de ligga och vila under bakduk i 15 minuter innan de rullas ut till tunna strängar som sedan formas till lussekatter. Placera lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och låt de jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200° (varmluft) och grädda lussekatterna mitt i ugnen i 7 – 10 minuter, pensla de med uppvispat ägg direkt när de kommer ut ur ugnen.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift