Äppelpaj med tosca

den

Vi hade lite äpplen kvar som barnen inte ville ha till sin mellis idag, jag började kolla runt lite vad man skulle kunna göra för någon ny spännande paj och började söka på internet. Jag har vissa sidor jag ofta återkommer till då jag vet att resultatet alltid blir bra om man följer receptet, så jag ramlade rätt snart in på Fredriks fika och hitta denna lockande paj med ett täcke av tosca.

Pajdeg
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 – 1 ½ msk vatten (testa dig fram)

Fyllning
4 äpplen av valfri sort
25 gram smör
1 tsk kanel

Tosca
100 gram smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram mandelspån

Blanda smör, mjöl och socker i en bunke med handen till en grynig massa, häll på vatten och blanda till en smidig deg. Plasta degen och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°, tryck ut degen i en pajform (cirka 26 cm i diameter), nagga botten och förgrädda skalet mitt i ugnen i 10 minuter.

skala och klyfta äpplena, stek de på medelvärma i cirka fem minuter tills de börjar bli lite mjuka, pudra över kanel.

Blanda smör, socker, sirap, vetemjöl och mjölk i en kastrull, smält samman och låt sjuda ett par minuter, häll i mandelspån och koka till en lätt trögflytande blandning.

Fyll pajskalet med äpplen och toppa med tosca, grädda mitt i ugnen i 10 – 15 minuter (tills toscan fått fin färg).

Servera pajen ljummen med lite vaniljglass eller vaniljsås