Apelsinkaka

den

En ny variant av sockerkaka här med smak av apelsin som bakas med neutral olja istället för smör. Detta är det första receptet jag provar från Roy Fares, fler kommer det säkert att bli då jag gillar det han brukar visa i sina program på tv. Receptet hittade jag på Vin & Matguiden och denna underbara sockerkaka bakade jag i min favorit form från Nordic Ware.

4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk bakpulver
3 ¾ dl strösocker
1 ¼ dl mjölk
1 ¼ dl apelsinsaft (+ zest från 2 apelsiner)
1 ¼ dl vegetabilisk olja
3 ägg

Sätt ugnen på 170°, smöra och bröa en rund sockerkaksform. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och i en annan vispar du lätt ihop mjölk, apelsinsaft, olja och ägg. Blanda sedan ner de torra ingredienserna och rör ihop till en smet.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 45 – 50 minuter (kolla med sticka för att vara säker på att kakan är klar). Ta ut kakan och låt den vila 10 minuter innan den vänds upp på ett galler eller fat.