Detta bröd har jag testat lite olika recept och hittills har det blivit mer pannkaka än brödlimpa. Jag fick tips om detta receptet av en före detta arbetskollega, grundreceptet kommer från Fredriks fika. Jag fördrar att kalljäsa bröd under längre tid för att få fram mer smak i brödet och då jag bara hade ett halvt paket jäst fick det bli längre jästid istället. Resultatet blev ett fint rustikt välsmakande bröd, detta kommer att bakas fler gånger hon familjen Bråberg.

25 gram jäst
3 dl kallt vatten
1 dl naturell yoghurt 3 % (jag hade ingen yoghurt utan testade med crème fraiche istället)
1 dl olivolja
1 msk honung
2 tsk salt
11-12 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om tills jästen lösts helt. Blanda i yoghurt, olivolja, honung och salt. Tills ätt det mesta av mjölet och arbeta degen i 10 minuter och låt jäsa till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter och sätt ugnen på 225°. Sikta över lite vetemjöl och skär några snitt med en vass kniv.

Grädda bröden mitt i ugnen i 30-35 minuter, låt brödet svalna helt innan du skär upp det.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift