Ett enkelt och välsmakande bondbröd som får jäsa i jäskorgar för att hålla formen lite bättre under tiden i ugnen. Receptet hittade jag på Lindas bak- & matskola och brödet bakas på vetemjöl och rågsikt (rågsikten kan bytas ut mot rågmjöl eller någon annan mjölsort man har hemma). Jag har lite olika jäskorgar som jag mest har använt till surdeg men detta brödet passade lika bra att jäsa i jäskorg som surdegsbröd. Om du inte har en jäskorg kan du istället använda ett durkslag eller en rund skål med en bakduk i.

50 gram jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk olivolja eller rapsolja
2 tsk salt
3 dl rågsikt
cirka 9 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, rågsikt och vetemjöl (lite i taget), blanda ihop allt till en smidig deg. Häll i saltet och knåda den i några minuter till, låt sedan degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i två bitar och forma dem till släta bollar. Lägg degbollarna i två mjölade jäskorgar eller i två runda, mjölade skålar/durkslag (degen håller då formen bättre när den gräddas. Mjöla kanterna på skålen ordentligt så degen inte fastnar). Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt in en värmetålig skål med 3 dl vatten i botten på ugnen och sätt ugnen på 250°.

Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper, grädda bröden längst ner i ugnen i ca 40 minuter (jag skårade mina bröd med en kniv innan jag satte in de i ugnen). Sänk värmen till 180° efter 5 minuter. Brödet är färdiggräddat när innertemperaturen är 96-98°.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift