De förra korvbröden jag bakade blev lite torra och tråkiga redan dagen efter de var gjorda, så inför dagens korv med bröd letade jag efter ett nytt recept. Jag gillar lite större och matigare korvbröd, vilket kan vara svårt att hitta i butik. Detta receptet hittade jag på Allas hemsida och det är matjournalist och kokboksförfattaren Lena Söderström som delade med sig av detta recept. Jag dubblade receptet då jag finner det rätt onödigt att baka med ½ ägg och jag bakade med kall degvätska.

150 gram smör, rumsvarmt
2 ½ dl mjölk
½ paket jäst
1 ägg
2 msk strösocker
1 tsk salt
12-14 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen lösts upp helt. Häll i smöret i mindre kuber, ägg, salt samt socker och under tiden maskinen går mjölet lite i taget. Degen ska bli smidig och mjuk, kör maskinen ytterligare 5 minuter. och låt den sedan jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Rulla ut varje del och skär varje del i 14-151 delar. Forma bitarna till bollar som sedan till avlånga korvbröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 250° och grädda korvbröden mitt i ugnen i cirka 8 minuter, låt de svalna på ett galler under bakduk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift