Detta receptet hittade jag på kokaihop.se och jag är inne i en fas där jag gärna bakar bröd med honung som sötningsmedel och rapsolja som fett och då passade detta receptet perfekt. som alltid valde jag att göra de på kall degvätska och jäsa längre tid, tyckte degen sjunk ihop lite när jag skulle baka ut frallorna men resultatet från ugnen blev riktigt bra trots allt. Ljusa fina frallor som kommer bli perfekta att ha till frukosten på jobbet kommande vecka.

2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
25 gram jäst
1 msk smör & rapsolja (jag valde att använda rapsolja istället)
1 ägg, uppvispat
2 msk honung
1 tsk salt
4 dl rågsikt
6-10 dl vetemjöl (jag hade i 9 dl)

Smula degen i en bunke och häll på vatten och mjölk, rör om tills jästen lösts upp, häll sedan i rapsolja, ägg, honung och salt. Häll i rågsikt och därefter vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen ett par minuter efter att den släppt från kanterna, strö sedan över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen lite, dela den i fem delar som rullas till längder. Varje längd delas i 4-5 bitar. Doppa snittytan i mjöl och placera de på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter, sätt ugnen på 225° (200° varmluft).

Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift