Hönökaka är en av vår äldsta dotters favorit och hon äter hellre et än de bröd och frallor jag bakar numera. Jag har letat lite då och då efter ett recept på Hönökakan, men hittills har det inte sett rätt ut eller så har jag inte känt att jag vill testa receptet. Idag när jag satt och kollade vad jag skulle baka för bröd hittade jag detta receptet hos Nina Hermansen och hennes blogg Niiinis kitchenlife. Texten hon skrev om det att hela hennes familj älskade det gav mig en aning om att detta kanske kan vara ett bra recept och svaret här hemma var lika positivt, hela familjen älskar det. Jag ändrade lite och gjorde degen på kall degvätska och skriver upp receptet med de ändringarna.

50 gram jäst
100 gram smör
2 msk olivolja
4 dl vatten
¾ dl ljus sirap
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om så jästen löses upp, häll i sirap, salt och olivolja. Blanda med maskinen och tillsätt mjölet, lite i taget, arbeta degen tills det är en relativt lös deg som lossnar från väggarna. Jäs degen till dubbel storlek under plastfolie eller bakduk.

Dela degen i 4 delar och låt de jäsa i 15 minuter under en bakduk, ställ in en baksten i botten på ugnen alternativt en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 275°, om ugnen bara går till 250° går det med bra.

Kavla ut degbitarna till runda kakor, cirka 1 cm tjocka, och låt de sedan jäsa under bakduk i ytterligare 15 minuter.

Nagga de innan gräddningen och grädda de sedan i 5-10 minuter eller tills de får fin färg. Se upp mot slutet så de inte bränns.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift