Jag har en förkärlek till husmanskost och vardagsmat, visserligen gillar jag att gå “all-in” ibland och göra festmåltider med. Men riktigt vällagad husmanskost kan vara så underbart gott och genom att introducera dessa rätter för barnen hoppa s jag kunna föra de vidare till nästa generation. Tyvärr föll inte denna fiskgratäng i barnens gillande, men skam den som ger sig jag och frun gillade den och jag kommer fortsätta laga den framöver. Receptet kommer som så många gånger förr från Zeinas kitchen, jag märkte när jag gjorde den att jag borde ha gjort med potatismos då det blev väldigt mycket sås (men vilken sås sedan ;)).

Duchesspotatis
800 gram mjölig potatis
2 dl mjölk
50 gram smör
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm riven muskotnöt (går att utesluta)

Fisken
600 gram färsk eller fryst fisk av valfri sort (torsk-, spätta- eller sejfilé)
6 dl vatten
1 msk citronsaft från färsk citron

Dill och räksås
3 dl grädde av valfri fetthalt
2 dl fiskspad från den kokta fisken
1 fiskbuljongtärning
2 msk finhackad dill (färsk eller djupfryst)
Citron efter smak
3 msk mjöl
150 gram skalade räkor

Skala potatisarna, skär de i stora bitar och koka de mjuka (koka inte sönder potatisen). Sila av och pressa de fint i en potatispress. Värm mjölken så den blir ljummen, lägg i smöret (det behöver inte smälta bara mjukna), häll mjölken, äggulorna, salt, muskotnöt över den pressade potatisen och vispa moset fluffigt med elvisp eller för hand. Smaka av och krydda eventuellt mer, placera moset åt sidan.

Lägg fisken i vatten med citron och koka upp, skumma av och låt fisken sjuda i 3 minuter. Ta upp fisken med en hålslev och lägg de på en tallrik. Häll 2 dl av vattnet som fisken kokats i en kastrull, häll sedan i grädde, buljongtärning och mjöl. Koka upp under omrörning och låt sjuda i 3 – 4 minuter tills såsen tjocknar, bränn inte såsen i botten av kastrullen utan rör om hela tiden. Vänd i dillen och räkorna och låt sjuda 1 minut, koka inte räkorna för länga då de lätt blir sega. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt/peppar. Ställ sedan såsen åt sidan.

Värm ugnen till 200°, spritsa eller klicka runt moset i en medelstor ugnsform, lämna en grop i mitten till fisken. Placera fisken plant i gropen i mitten och häll över såsen. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, servera sedan med rivna morötter eller ärtor och dekorera med en citronklyfta.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift