Jag hade en del jäst som behövde användas så jag och barnen bakade butterkaka, vi gjorde dubbel sats så både vi och mina arbetskamrater fick lyxig fika. Receptet kommer från köket.se och det är en av mina absoluta favoriter som lagt upp det där – Birgitta Rasmusson. Jag gjorde en liten ändring då jag använde kall degvätska och lät degen jäsa längre, jag föredrar att göra så då jag tycker degen får mer smak och den blir även mjukare. Jag använde dessutom vetemjöl special för att få lite mer jäskraft. Glasyren gjorde jag lite för rinnande så den rann mer genom kakan än stannade på översidan, så nästa gång får det jag vara lite mer försiktig med vattnet i glasyren för att få den så bra som möjligt. Att baka butterkaka kan vara ett bra sätt om man rullar vanliga bullar. Ändbitarna brukar ju aldrig bli speciellt lyckade men i en butterkaka där bitarna jäser ihop spelar det ingen roll.

25 gram jäst
75 gram smör, rumstempererat
2 dl mjölk
1 tsk kardemummakärnor, stötta
¼ tsk salt
½ dl strösocker
1 ägg
7 dl vetemjöl

50 gram smör
4 msk strösocker
2 tsk malen kanel
1 dl vaniljkräm

1 ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med kardemummakärnor, vetemjöl. socker och ägg. Låt maskinen arbeta ihop degen och knåda den i 5 minuter, häll i saltet och låt maskinen knåda degen i ytterligare 5 minuter. Jäs degen övertäckt till dubbel storlek, förbered fyllningarna under tiden.

Fyllningar

Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst samt koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.

Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank, kavla ut den till en rektangulär kaka, cirka 30 x 45 cm och bred på kanelsmöret. Rulla samman degen från långsidan, skär rullen i ca 4 cm breda bitar som du ställer rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.

Sätt ugnen på 200°, låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek, gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm pensla därefter kakan väl med uppvispat ägg.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.

Låt kakan svalna, lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsockret i vatten).