I veckan köpte jag kalkonfilé både för att jag gillar att laga mat på kalkon, familjen älskar kalkon och lite för att prova på recept inför jul eller nyår. Receptet i sig är inget avancerat men kombinationen med såsen blev väldigt lyckad så jag bara var tvungen att dokumentera maträtten här. Receptet bygger mycket på innertemperaturen på kalkon och tillvaratagande av skyn som blir efter man tillagar rätten i ugnen. Uppgiften om innertemperaturen hämtade jag från Ingelsta Kalkons hemsida, för helstekt kalkon ska det vara 75° och för kalkonbröstfilé räcker det med 65°.

600 gram kalkonfilé

Skyn från ugnsformen
Vatten
Fond
2 dl vispgrädde
1 msk mjöl
Soja

Sätt ugnen på 175°, under tiden ugnen blir varm steker du kalkonfiléerna runt om tills de får lite färg. Sätt i en ugnstermometer och tillaga kalkonen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65°. Ta ut kalkonfilén och låt den vila i 10 minuter innan den skärs i skivor.

Sila skyn från ugnsformen och blanda den med vatten och fond så du får 5 dl vätska. Häll det i en kastrull och värm till det börjar koka. Sänk värmen och låt såsen sjuda i cirka 5 minuter. Blanda mjölet med lite vatten i ett glas och vispa ner det i såsen tillsammans med grädden. Koka upp och låt sjuda ett par minuter innan sojan hälls i för att få till färgen lite och smaka sedan av med salt, peppar och socker.

Servera kalkonen med potatis och svartvinbärsgelé