Söndagsmiddag och vad passar bättre än skinkstek, här en saftig skinkstek som tillagas i ugnen med lök, morötter och äpplen och till det härlig kokt rödkål. Receptet hittade jag på köket.se och det är Per Morberg som lagt upp det, det finns även i hans bok ”Morberg lagar husmanskost”. Kombinationen av den saftiga skinksteken, med såsen som är gjord på skyn från ugnsformen och rödkål till det var en riktig fullträff. Detta är mat som jag gärna lagar och som hela familjen tycker om, det finns inget bättre än en söndagsförmiddag sätta in en stek i ugnen och känna doften som sprider sig i lägenheten. Hela tiden som steken är i ugnen ändras dofterna och man blir sugen och hungrig bara av doften.

Skinkstek
1 kg färsk skinka med svål
1 gul lök
1 morot
2 syrliga äpplen
2 kvistar timjan
3-5 dl grönsaksbuljong

Kokt rödkål
750 gram rödkål
1 liten gul lök
1 äpple
2 msk smör
1 msk strösocker
1 tsk ättiksprit (12 %)
1 dl grönsaksbuljong

Sätt ugnen på 175°, putsa skinkan och torka av den, ruta eventuellt svålen med en vass kniv. Gnid in köttet med salt och peppar, lägg skinksteken i en ugnsform med svålen upp. Skala lök och morot, skär de i bitar, klyfta äpplena och lägg alltsammans i formen. Lägg timjankvistarna på toppen, stek köttet mitt i ugnen i cirka 2 timmar, ös med buljong och grönsaker under stektiden. Låt köttet vila i 10 minuter när det är klart innan det skärs upp. Jag gjorde en sås på vanlig mjölredning och skyn som vätska, lite soja och sedan grädde för att få fram smaken.

Strimla rödkålen, skala och strimla lök och äpple, fräs allting mjukt i smör. Tillsätt socker, ättika och buljong, låt sjuda i 20 minuter tills kålen är mjuk och lätt mosig. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer ättiksprit och socker.

Servera med valfri potatissort, jag valde råstekt skivad potatis.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift