En härlig gryta med fläskytterfilé, champinjoner, lök och paprika som får sjuda på låg värme för att locka fram alla smaker, här med toner av lingonsylt och dijonsenap. Receptet är ett eget hopkok av det jag hittade i lokala butiken och vad vi hade i kylen, till grytan kan valfri potatis serveras. Löken och champinjonerna steks i fettet från köttet och genom att déglacera gjutjärnsgrytan efter köttet och champinjonerna får men med smakerna som satt sig i botten på ett bra sätt.

1 fläskytterfilé på cirka 800 gram
1 gul lök
200 gram champinjoner
1 röd paprika
1 orange paprika
1 gul paprika
1 msk fond
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
2 msk lingonsylt

Strimla fläskytterfilén till lagom stora bitar, halvera eller kvarta champinjonerna (beroende på storlek), finhacka löken och dela paprikan lite grovt. Hetta upp en gjutjärnsgryta med smör och olivolja, stek köttet i omgångar tills allt fått färg. Häll i champinjonerna och låt de steks tills vätskan har försvunnit, häll på löken och stek allt tills löken blir lite genomskinlig. Déglacera grytan med vatten och häll sedan i paprikan och låt den steka med lite innan köttet hälls tillbaka. Häll i fond, matlagningsgrädde, lingonsylt och dijonsenap, koka upp och låt sjuda i 20-25 minuter. Smaka av med salt och peppar, om såsen är för vattning kam du höja värmen de sista minuterna för att reducera lite mer vätska.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift