För tillfället är det mest brödrecept jag letar efter och provar då jag vill kunna erbjuda gott bröd till våra barn utan en massa extra socker tillsatt. Jag har ett par recept som jag alternerar mellan, men jag försöker utöka repertoaren så ofta jag bara kan. Detta recept på sirapslimpa kommer från Lindas bakskola och barnen gillade verkligen smaken på detta så det kommer att bakas fler gånger.

50 gram jäst
7 dl mjölk (fingervarm)
2 tsk salt
100 gram smör, rumsvarmt
1 ½ dl sirap
9 dl rågsikt
Cirka 9 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, värm mjölken till fingervarm och häll den över jästen. rör tills jästen lösta sig och häll i övriga ingredienser, vetemjölet ska hällas i lite i taget. Blanda ihop allt till en smifdig deg och knåda degen i några minuter i maskinen. Låt degen sedan jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.

Dela degen i två delar och forma degbitarna till limpor, lägg dem i varsin limpform antingen klädd med bakplåtspapper eller insmord med olivolja. Stör över lite vetemjöl och låt de jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 180° och grädda limporna längst ner i ugnen i cirka 50 minuter, ta upp de ur formarna för att svalna på galler eller skärbräda

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift