Jag försöker testa så många olika bröd som det bara är möjligt, barnen här hemma gillar att äta smörgås till frukost för att bespara de från massa onödigt socker så har jag börjat baka bröd på mer regelbundet. Att använda en gjutjärnsgryta när man bakar av brödet ger en underbar skorpa, lik den man får när man bakar surdegsbröd, Detta receptet hittade jag på Allt om mats hemsida och specifikt i Fridas bakblogg.

12 gram färsk jäst
3 ½ dl vatten
2 msk olivolja
8 dl vetemjöl
2 tsk salt

Lös jästen i vattnet i en stor bunke, bland i de övriga ingredienserna och rör tills degen gått ihop. Plasta in med folie och låt stå i kylskåpet över natten.

Sätt in gjutjärnsgrytan i ugnen med locket på i nedre delen av ugnen och sätt samtidigt på ugnen på 250°. Ta fram degen och låt den stå framme i rumstemperatur medan ugnen blir varm.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma den så den passar i gjutjärnsgrytan. När ugnen har nått 250° tar du ut gjutjärnsgrytan och mjölar den lite i botten. Lägg degen i botten på grytan, här kan man även skåra degen för att se till att skorpan spricker fint. Sätt in grytan i ugnen och sänk sedan värmen till 225°, grädda med lock i 30 minuter och utan lock i 20 minuter. Låt brödet svalna en stund i grytan innan du lägger det på ett avsvalningsgaller.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift