Dagen till ära när det är kanelbullens dag testar jag ett nytt recept, även denna gången kommer det från Carina Larsson i Facebookgruppen Kakburken. Jag gillar att testa lite nya recept och dessa bullar blev lite mer vuxna med blandningen av socker och salt i både deg och fyllning. Degen var rätt klibbig, men bullarna blev riktigt god, jag ändrade lite i receptet till så som jag brukar göra bullar numera så kalljästa lite mer än dubbla tiden, inget smält smör utan rumstempererat som hälls i sist.

5 dl mjölk
25 gram jäst
200 gram smör
2,2 dl strösocker
7 gram salt
10 – 12 dl vetemjöl (Manitoba cream)

150 gram smör
10 gram salt
½ dl strösocker

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen har lösts helt. Häll i socker, salt och det mesta av mjölet och när det gått ihop till en deg hälls smöret i och det sista av mjölet för att få till en smidig deg, kör den gärna ett par minuter i maskinen för att få bra jäsning. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie till dubbel storlek.

Rör ihop fyllningen, dela degen i två delar och kavla ut en, bred på hälften av fyllningen på halva degen, vik den dubbel och kavla den platt igen. Gör bullar av valfri sort och gör lika dant med andra delen av degen. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.

Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och strö på pärlsocker eller mandelspån. Gräddas i 200°, varmluft i 10 – 15 minuter

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift