Jag kollar en hel del på Youtube under tider när resterande familj sover, detta receptet hittade jag igår när jag klickade mig fram mellan olika filmer. Grunden är en väldigt enkel vit limpa, här gjord på torrjäst som jag inte har testat så mycket ännu. Nu i dessa tider när det kanske blir brist på en del råvaror och matvaror kan det vara bra att prova baka även på torrjäst som håller sig mycket bättre än den vanliga. Receptet är upplagt på Youtube i en kanal som heter Schnell Lecker Schön och det är ett bröd som inte görs i maskin utan knådas lite lätt för hand innan det jäser 1 gång.

300 gram vetemjöl special
30 gram strösocker
4 gram salt
10 gram torrjäst
2 dl mjölk (fingervarm)
2 msk rapsolja

Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke, häll på olja och sedan mjölken, rör om med fingrarna och bearbeta degen i bunken tills den går ihop. Häll upp den på ett mjölat bakbord och knåda den ytterligare en liten stund. Kavla ut degen till en rektangel och börja rulla ihop degen från en av kortsidorna. När du har 10 cm kvar stannar du och skär skåror ända in till degrullen, dessa strimlor som bildas viras runt degen och fästs på undersidan. Låt degen jäsa i 10-15 minuter, sätt samtidigt ugnen på 200°

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter,

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift