Receptet kommer från Kronjäst och är på limpor men i texten står det att går att göra frallor på degen med, så det gjorde jag. Receptet var redan på kall degvätska så jag slapp ändra i det. Degen såg från början ut att vara väldigt kladdig men efter en stunds knådning gick den ihop bra och resultatet blev stora fina mjuka frallor som jag kommer att baka fler gånger.

50 gram jäst
500 gram svalt vatten
700 gram vetemjöl special
200 gram fint rågmjöl
100 gram ljus sirap
12 gram salt
50 gram rumstempererat smör

Lös jästen i vattnet, blanda i de övriga ingredienserna och kör maskinen först i 5 minuter på långsam hastighet och öka sedan för sista 43 minuter på högre hastighet. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma den rund. Lägg tillbaka den i bunken och täck med plast. låt den jäsa till dubbel storlek (cirka 30 minuter)

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 delar som placeras på en plåt mad bakplåtspapper. Jag gillar att frallorna jäser ihop så man får bryta isär de. Om man föredrar lösa frallor kan man istället använda två plåtar och göra frallorna lite mindre.

Låt frallorna jäsa under bakduk i 50-60 minuter, sätt ugnen på 200°, när ugnen är varm penslas frallorna med vatten innan de gräddas i cirka 10 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift