Skörden av svenska äpplen är riklig och det finns många olika sorter att välja mellan, idag blev det Kim. Ett äpple med stark lysande röd färg och lite mildare i smaken än Ingrid Marie, fördelen ed sorten är att det blir rätt stora äpplen så man behöver inte så många till en paj. Idag sökte jag efter smulpaj med lite extra krisp och jag hittade detta receptet på CakesByMary med cornflakes utöver havregrynen. Resultatet blev en riktigt härlig smulpaj med krispig lite hård smuldeg, precis som jag vill ha den.

150 gram rumsvarmt smör
2 ½ dl havregryn
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
3 dl cornflakes

3 stora äpplen, gärna svenska
2-3 msk strösocker
kanel

Sätt ugnen på 200°, skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna skivor. Smörj en pajform (ca 24 cm i diameter) och lägg i äpplena. Strö över socker och rikligt med kanel.
Blanda ihop ingredienserna till smuldegen och strö över äpplena. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 min. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift