Jag är medlem i Facebookgruppen ”KAKBURKEN, för oss som gillar att baka, vänners recept mm.” en grupp med för tillfället 92 000 medlemmar där bakverk med tillhörande recept postas och delas. Allt med en fantastiskt lätt attityd och kamratskap, vill ni ha massvis med tips så ansök om medlemskap. Idag postade en medlem ett recept på rostbröd/formfranska som hon hade hittat på Youtube där Jack Sturgess driver hemsidan Bake with Jack som såg helt underbart ut. Hon hade lagt till pumpa-, solros- och linfrön men jag valde att baka brödet bara på vetemjöl special, jag gick tillbaka till att baka med Manitoba cream från Ramlösa kvarn.

640 gram rumsvarmt vatten
24 gram jäst
1000 gram vetemjöl special (jag valde Manitoba cream från Ramlösa kvarn)
16 gram salt
30 gram olivolja

Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör om tills jästen lösts upp helt. Häll i övriga ingredienser och blanda ihop till en smidig deg med maskin, knåda degen i cirka 8 minuter så den blir smidig och får fina glutentrådar. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i två lika stora delar, forma varje del till en tajt boll genom att dra kanterna mot mitten och sedan lägga skarven nedåt (syns i Youtubeklippet, jag använde samma teknik som när jag spänner en surdeg innan den ska vila inför gräddningen). Låt de vila under bakduk i cirka 15 minuter.

Forma varje del till en limpa, jag valde att göra ett treslag och sedan rulla ihop degen hårt till en rulle, och placera limpan i smorda brödformar (jag använde brödform på 1 ½ liter). Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 1 timme.

Förvärm ugnen i god tid till 200°, ställ även en oöm form på botten av ugnen.

Koka upp några deciliter vatten som hälls i den varma ugnsformen, sätt snabbt in bröden och stäng luckan fort för att inte släppa ut ångan. Grädda bröden i cirka 40 minuter, om brödet fått mycket färg efter 30 minuter kan temperaturen sänkas till 180°. Prova med termometer för att vara säker på att bröden är klara (ska vara mellan 96-98°), ta ut bröden ur formarna och låt de svalna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift