Jag har numera turen att sluta tidigt på fredagar och det känns som vardagslyx att kunna hinna hem och baka bröd innan det är dags för nattning av barnen. Idag blev det frasig baguette som ska ätas till lördagens pastarätt, detta recept har jag haft liggande ett tag men inte fått till det att baka det innan nu. Receptet hittade jag på Mitt kök och det är Elisabeth Johansson som har lagt upp det. Jag använde kall degvätska när jag bakade och receptet har ändrad jästid mot det som står på Mitt kök, jag fick inte till så symmetriska baguetter som det är på bilden det får jag försöka med nästa gång jag bakar dessa baguetter.

50 gram jäst
6 dl kallt vatten
13-14 dl vetemjöl special
2 tsk salt

Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om så jästen löser sig och arbeta sedan in lite vetemjöl i taget tills du har en smidig deg. Arbeta degen i 5 minuter, blanda i saltet och fortsätt arbeta degen i 1-2 minuter till. Låt degen jäsa till dubbel storlek, beroende på rumstemperatur kan det ta från cirka 1 timma och uppåt.

Sätt ugnen på 250°, vänd upp degen på ett mjölat bakbord och dela den ii 3 delar. Forma till 3 baguetter utan att knåda ur luften ur degen. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper (alternativt en vågig baguetteplåt), täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Strö över lite vetemjöl och skåra brödet med en vass kniv. Spreja in vatten i ugnen med en blomspruta så att ånga bildas, sätt därefter in plåten i mitten av ugnen. Grädda först i 15minuter på 250° och sänk sedan värmen till 150° och grädda ytterligare 15-20 minuter till baguetterna har en fin gyllenbrun yta. Ta ut plåten och låt de svalna på galler utan bakduk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift