Priset på bröd bara fortsätter att stiga och jag kommer framöver baka mer bröd här hemma, både för att jag tycker det är roligt att baka bröd men också för att spara lite pengar. Det finns redan en hel del olika recept på allt från frallor via surdeg till ordentliga limpor här, fokus kommer mest ligga framöver på frallor och andra mindre bröd. Som första bröd att baka har jag valt ett recept från Fredriks fika på polarbröd. Jag hade inte riktigt tid att baka de på kall degvätska idag så jag körde exakt som det står i receptet istället med bara en mindre ändring. Jag gillar inte att hälla i saltet för tidigt och delade knådningen i två och hällde i saltet mellan dessa två. Resultatet blev riktigt bra och hela familjen åt nygräddade polarkakor till kvällsmat.

50 gram jäst
5 dl mjölk
½ dl ljus sirap
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special
100 gram smör, rumstempererat
2 tsk salt

Smula jästen i en bunke, värm mjölken till 37°, häll i bunken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, rågsikt, vetemjöl och smör, arbeta degen i 5 minuter och häll i saltet, fortsätt arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Degen ska precis gå att ta på utan att den fastna på fingrarna. Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°, häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda ihop den. Kavla ut degen till cirka 1 cm tjocklek och stansa rundlar på cirka 15 cm i diameter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och pudra med lite rågsikt, täck med en bakbuk och låt de jäsa i 30 minuter. Picka bröden noga rätt igenom med en gaffel och grädda de mitt i ugnen i 4-6 minuter tills de fått fin färg både på ovan- och undersidan. Låt de svalna på galler under en bakduk.