Jag ska börja försöka baka mer bröd till familjen och inte bara baka frallor som vi kan ha med till frukosten på jobbet. Första receptet jag testar blir detta från Lindas bakskola på en kalljäst råglimpa, jäser i kylskåpet över natten och gräddas på morgonen för att få nygräddat bröd. Man kan baka brödet både på mjölk och vatten, jag valde att baka det på ,mjölk för att få ett mjukare bröd med mindre luftbubblor. Jag och frun gillar surdegsbröd och det lite sega inkråmet, barnen är inte så förtjusta i det så för att få ett bröd de gillar blev det bakat på mjölk.
Brödet jäste lite mer än jag trodde och jag kommer att testa det igen i en brödform på 2 liter för att få till ett fina bröd som inte väller ut över kanterna så mycket. Brödet jäste över formen trots att jag inte använde fingervarm mjölk i receptet utan tog mjölk direkt från kylen.

25 gram jäst
3 dl mjölk (eller vatten)
1 tsk salt
2 msk rapsolja
½ dl mörk sirap
2 dl grovt rågmjöl (det går lika bra med fint rågmjöl)
Cirka 5 dl vetemjöl.

På kvällen:
Smula ner jästen i en bunke, häll på mjölken och lös upp jästen i den, tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågmjöl och vetemjöl lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Forma degen till en limpa, lika lång som en limpform på 1 ½ liter (här ska jag testa med 2 liter istället). Klä formen med bakplåtspapper och lägg i degen. Strö över lite rågmjöl, skär snitt med en vass kniv, täck formen med plastfolie och låt den jäsa i kylen över natten.

På morgonen:
Ta fram limpan i rumstemperatur, sätt ugnen på 230°.
Grädda brödet längst ner i ugnen i 30-35 minuter, sänk värmen till 200°när du sätter in brödet. Låt brödet svalna i formen.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift