Ett nytt försök att baka frallor och denna gången blev det morotsfrallor som får jäsa ihop på plåten. Jag gillar morotsfrallor då det både ger smak till brödet och brödet blir saftigt. I receptet från Lindas bak- & matskola används både grahamsmjöl och rågsikt för att ge lite mer textur till frallorna. Vanan trogen så bakades dessa med kall degvätska och jästiden ändras här för att kunna baka det med kall degvätska. Sedan jag lärde mig att baka bröd på kall degvätska har jag gått över helt till det, resultatet blir alltid fluffigt och med extra smak.

50 gram jäst
6 dl vatten eller mjölk, fingervarmt
3 msk olja eller smör
2 tsk salt
3 dl finrivna morötter
4 dl grahamsmjöl
10 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke, häll på vätskan och rör om tills jästen lösts upp helt. Till sätt olja (eller om du väljer smör), morötter, grahamsmjöl och rågsikt (lite i taget). När degen gått ihop knådas den några minuter innan saltet hälls i och degen knådas lika länge igen. Täck över bunken med bakduk eller folie och jäs till dubbel storlek.

Dela degen i 12 jämstora bitar, forma avlånga bröd av bitarna och lägg de i 2 rader i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vetemjöl eller valfri frön (jag valde sesamfrön), sätt ugnen på 250° och låt frallorna jäsa i 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter, låt de svalna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift