Nu börjar det komma mer och mer svenska äpplen på träden och då passar det ypperligt bra att laga en äppelpaj, denna med det lilla extra. Massvis med smuldeg, äpplen som är smaksatta med kanel och kardemumma och som lite extra sirap som ger en smak av kola och knäck. Receptet kommer från Zeinas kitchen där jag ofta sitter och letar inspiration och recept att prova. Detta receptet kommer ag att göra fler gånger då smaken blev helt underbar och pajen blev perfekt, nästa gång ska jag testa blanda lite olika äppelsorter för att få in lite syrliga toner.

150 gram smör
2 dl vetemjöl
4 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
½ dl socker

4 äpplen
1 msk kanel
1 tsk mortlade kardemummakärnor
Ca ¾ dl ljus sirap
1 msk citronsaft (kan uteslutas om du vill)

Blanda ihop alla torra ingredienser till smuldegen, dela smöret i mindre kuber som hälls i och blanda tills du får en smuldeg. Värm ugnen till 175°
Skala, kärna ur och skiva äpplen tunna, lägg i en pajform eller mellanstor ugnsform. Strö över kanel och kardemumma, blanda och ringla sen över sirapen. Häll över citronsaften och blanda allting lite lätt innan smuldegen fördelas över pajen.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter och servera med vaniljsås eller vaniljglass.