Jag brukar så gott det går variera mitt bakande och gillar att testa nya recept, gärna med så lite socker som möjligt i. detta receptet hittade jag efter lite letande på mittkök.se och med både rapsolja och sirap var jag bara tvungen att prova det. Som en extra bonus är det även grahamsmjöl i degen som ger lite mer textur till degen. Målet för var att försöka göra ett eget recept på frallor eller brödlimpor men hittills har jag inte försökt. Tror det kommer nästa år istället.

50 gram jäst
5 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
3 msk rapsolja
2 msk sirap
Cirka 10 dl vetemjöl special
1 tsk salt

Smula jästen i en bunke och blanda i vatten, rapsolja och sirap. Rör om så jästen löser sig sedan hälls grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet i. Rör om tills det blir en smidig deg, arbeta sedan degen i 10 minuter med maskin (eller dubbla tiden för hand). Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 3 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter (tills den har dubblat sin volym), baka ut till avlånga frallor (jag valde att göra vanliga runda) och låt de jäsa ytterligare cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°, pensla med vatten och lägg på valfria frön. Grädda i cirka 12 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift