En av säsongens första traditioner gick av stapeln idag, vi bakade lussekatter här hemma. Jag testade ett nytt recept i år, mest för att jag ville testa baka lussekatter med fördeg och se om det blir någon skillnad. Planen var frän början att testa ett recept jag sett från Roy Fares men valet föll på detta som jag hittade på köket.se. Det är proffskonditorn Magnus Johansson som lagt upp det och med tanke på hans meritlista var jag bara tvungen att prova hans recept. Lite av de tips som han tar upp valde jag att använda direkt.
Mortla saffran med lite socker och låt det ligga i en skvätt vodka eller konjak (jag dricker inte alkohol så jag valde en annan version se recept)
Blötlägg russinen så de inte torkar ut lussebullarna
Se till att alla ingredienser är rumstempererade
Smält inte smöret, arbeta in rumsvarmt smör istället (gör jag alltid när jag bakar biullar)

Saffran
1 msk kokande vatten
1 msk strösocker
2 gram saffran

Fördeg
500 gram mjölk, rumstempererad
500 gram vetemjöl special (använde Manitoba cream)
40 gram jäst
200 gram strösocker
1 gram saffran (hela satsen med vatten och socker)

Deg
1 tsk salt
500 gram vetemjöl special (Manitoba cream)
200 gram smör, rumstempererat

Dekoration
Blötlagda russin
Uppvispat ägg

Blanda, vatten, strösocker och saffran åt låt det stå och dra i minst 20 minuter, ställ samtidigt fram mjölken, jästen och smöret.

Fördeg
Se till att alla ingredienserna till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i 15 minuter. låt sedan fördegen jäsa under bakduk eller folie i cirka 30 minuter.

Efter jäsningen
Tillsätt vetemjöl och salt till fördegen, knåda den till en seg och elastisk deg. Knåda in smöret i degen, lite i taget. Forma degen till lussebullar, dekorera med russin, lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 1-2 timmar (allt beror på värmen i rummet och hur kall degvätska du har använt)

Sätt ugnen på 210° (varmluft) 30 minuter innan jästiden är över, grädda de i 5-8 minuter och pensla de med uppvispat ägg när du tar ut de ut ugnen.