Förra året färgade jag påskäggen med gurkmeja, blåbär och rödbeta till påskafton. I år ville jag testa att färga med något annat och när jag började titta runt på nätet hittade jag ett blogginlägg av Diana Dontsova på Feminas hemsida. Hon färgar äggen med skal från gul lök och rödlök och låter de ligga kvar i vattnet för att färgas i olika nyanser. Denna versionen ger ägg som varierar i färg från rött till lila, jag har en annan version som jag ska försöka mig på under påskhelgen med bara rödlök där tanken är att få en mer marmorerad yta, mer om det senare.

1 liter vatten
1 kapsyl ättika
Skal av gul lök och rödlök (jag hade i kanske lite mer än 1 näva torra skal)

Koka upp vatten, ättika och lökskal, låt koka i 10 minuter. Lägg försiktigt ner äggen och koka de i lagen i cirka 8 minuter (hårdkokta ägg). Stäng av värmen och flytta kastrullen åt sidan. Låt äggen ligga i färgen från 20 minuter och längre. Jag hade inte mer tid än 20 minuter, Diana hade i vissa ägg i upp till 4 timmar och fick en mycket mörkare kulör.
Lyft upp äggen och lägg de på en tallrik med hushållspapper för att torka. Vill man ha blanka ägg kan man putsa de torra äggen med lite matolja.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift