Rågkakor bakade på enbart rågsikt som jag har testat fram från ett grundrecept till tekakor, tanken från början var att det bara skulle bli till dopp i grytan, men de var riktigt goda som vanliga smörgåsar med.

50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
½ dl brödsirap alt. ljus sirap
2 tsk salt
13 dl rågsikt

Finfördela jästen i en bunke, smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, häll den över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt sirap, salt och det mesta av rågsikten och arbeta ihop till en smidig deg. Strö över lite rågsikt och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den, dela den i fyra delar och rulla de till bollar. Kavla eller platta till bollarna till rundlar (cirka 18 cm i diameter) och placera de på plåtar med bakplåtspapper. Ta ut ett hål i mitten (behövs inte om man inte vill det) och nagga kakorna ner till plåten på flera ställen. Sätt på ugnen på 200° och låt brödkakorna jäsa i 30 minuter under bakduk.

Grädda brödkakorna mitt i ugnen i 15 minuter och låt de sedan kallna på ett galler under en bakduk

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift