Dags att baka lite frallor att ha till frukosten på praktiken under kommande veckor, jag föredrar frallor på praktiken då jag tycker det är mer praktiskt. Detta receptet har jag haft liggandes ett tag men inte kommit till att testa det, idag när jag kollade i mina sparade recept hittade jag det igen och bilderna gjorde att jag var tvungen att testa. Receptet kommer från Zeinaskitchen, där jag på senare tid har hittat mycket gott att testa. Jag använde kall degvätska och lät brödet jäsa i kylskåpet istället för som det står i receptet, Det finns fler sparade recept från hennes blogg i min samling så detta är definitivt inte sista gången jag delar recept från hennes blogg.

5 dl mjölk, gärna 3 % fetthalt
30 gram färsk jäst eller 2 ½ tsk torrjäst
Cirka 12 dl vetemjöl special
50 gram smör, rumstempererat
1 ½ tsk strösocker
1 ½ tsk salt

Uppvispat ägg till pensling och toppig, jag använde sesamfrön, vita och blåa vallmofrön.

Smula jästen i en bunke (eller blanda med mjölet om du använder torrjäst) och häll på mjölken, rör tills jästen har lösts upp. Dela smöret i mindre bitar och häll i tillsammans med socker, salt samt mjölet (lite i taget). Arbeta degen i matberedaren i minst 10 minuter, degen ska inte vara kladdig eller för kompakt utan en smidig lättarbetad deg. Täck bunken med folie och jäs till dubbel storlek i kylskåpet, det tog strax över 8 timmar innan jag kände mig nöjd med jäsningen. Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dela degen i 12 bitar och forma till runda eller avlånga frallor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 200° (samma värme oavsett vanlig eller varmluftsugn), vispa upp ett ägg och pensla försiktigt på frallorna, toppa med valfri topping. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter. Låt de svalna på plåten i 10 minuter utan att du täcker med bakduk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift