Jag gillar att testa recept där man blandar olika mjölsorter för att få lite mer karaktär i brödet och detta är det andra jag testar med kornmjöl i degen. Kornmjölet har en lite mindre förmåga att bilda glutentrådar men ger en underbar textur till degen. Receptet hittade jag denna gången på Mitt kök och det är Elisabeth Johansson som har lagt upp receptet, jag bakade frallorna på kall degvätska och ändrar i receptet efter de ändringar jag gjorde. Kombinationen med kornmjöl, honung och chiafrön blev väldigt gott och hela familjen gillade dessa frallor.

50 gram jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
½ dl rapsolja
½ dl flytande honung
2 tsk chiafrön
3 dl kornmjöl
9-10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om tills jästen har lösta upp. Tillsätt rapsolja, salt, honung, chiafrön och kornmjöl. Arbeta sedan vetemjölet lite i taget och när degen släpper från bunken knådas degen i maskin i 4-5 minuter. Lägg plastfolie över (eller bakduk) och låt degen jäsa till dubbelstorlek.

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i lagom stora delar som formas till bullar. Lägg de på plåt med bakplåtspapper (jag använde bara en plåt då jag gillar när frallorna jäser ihop lite), lägg på en bakduk och låt de jäsa i 30 minuter. Sätt på ugnen på 220° efter halva tiden.

Pensa frallorna med lätt uppvispat ägg och strö över chiafrön, grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter och lår de sedan svalka på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift