Saftig banankaka med chokladbitar

Återigen fanns det en del övermogna bananer som behövdes ta hand om, en del blev smoothie till barnens mellis och resten fick bli en banankaka. Detta är det sjätte receptet jag provar på banankaka, inte för att de övriga har varit dåliga utan mer för att det är kul att testa på olika recept och lära mig fler recept. Detta kommer från Jennys Matblogg där jag tidigare har hämtat några recept som varit riktigt bra. Här blir det en fin blandning med smak av sockerkaka, banan och choklad.

4 mogna bananer
175 gram mörk kvalitetschoklad
½ dl kallt kaffe
150 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver

Ta fram smöret och tärna det till små kuber (för att de ska komma upp i rumstemperatur snabbare), sätt ugnen på 175° och smöra samt bröa en sockerkaksform. Visa smör och socker med elvisp, när det gått ihop tillsätt ett ägg i taget under vispning till lagom poröst. Mosa bananerna med en gaffel och grovhacka chokladen. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och blanda det sedan med de mosade bananerna. Rör ner bananblandningen och kaffet i smeten och vänd om tills du får en jämn smet. Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45 – 60 minuter. Testa med provsticka så den är klar, banankaka bör vara lite lätt kladdig eller fuktig i mitten för att vara som bäst.

Låt den svalna i 10 minuter i formen innan den vänds upp på en tallrik, bör ätas ljummen då chokladen är mjuk och krämig.