Yngsta dottern gillar sirapslimpa och jag gillar frallor, när jag hittade detta receptet kändes det som ett recept jag bara var tvungen att prova. Det är åter igen ett recept från Lindas bakskola, den sida jag har hämtat mest inspiration från (allt från bröd, kakor, pajer till matrecept har jag hittat där). Degen bakas på bara rågsikt och blir helt underbart mjuk och välsmakande, jag valde att baka på kall degvätska som vanligt. Största skillnaden är tiden brödet jäser och jag tycker även smaken blir bättre när man låter bröd jäsa länge.

50 gram jäst
6 dl kall mjölk
50 gram smör, rumstempererat
2 tsk salt
1 dl sirap, ljus eller mörk
16-17 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den några minuter med maskin. Låt degen jäsa under bakduk eller folie till dubbelstorlek.

Dela degen i 24 bitar, forma bitarna till runda bollar och lägg de på två plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250° och täck plåtarna med bakduk, låt frallorna jäsa i cirka 30 minuter.

Grädda frallorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter, låt de sedan svalna på ett galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift