Ytterligare ett recept från Carina Larsson, administratör i gruppen KAKBURKEN, för oss som gillar att baka, vänners recept mm. på Facebook. Detta blir det femte receptet jag testar av hennes receptsamling och resultatet blev som alltid precis så bra och gott som det ser ut på hennes bilder. Barnen här hemma efterfrågar numera mer det bröd jag bakar än det vi ibland köper i affären och det gör mig riktigt lycklig då hela min inställning att lära mig baka bra var att kunna ge barnen ett bra nyttigt bröd utan massa tillsatser och extra socker i.

5 dl vatten
25 gram jäst
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk honung
cirka 12 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet och häll sedan i resten av ingredienserna, mjölet sist och lite i taget. Arbeta degen länge i maskinen (10 – 15 minuter) och låt degen sedan jäsa under bakduk i 2 – 3 timmar (beroende på rumstemperatur kan det ta olika tid).

Dela degen i 4 bitar och fläta antingen av vanlig limpa eller som jag gjorde en bulle. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper och jäs i cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 200° (varmluft), pensla brödet med ägg och grädda sedan brödet i 25 – 30 minuter, det ska ha en innertemperatur på 98°

Jag använder mig alltid av de beskrivningar jag har hittat på webbsidan Tidningen Hembakat när jag flätar bröd
Fyrfläta
Runt fyrflätat bröd

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift