Tisdag, chokladbollensdag och säsongsavslutning på Trädgårdstider, det ska u så klart firas med en paj. Idag fick jag inte tag i några fräscha rabarber utan fick plocka fram det som finns i frysen sedan förr året. Jag ville göra en paj med lite extra allt på och började leta recept på Google. Det första receptet jag hittade kom från receptfavoriter och är en smulpaj med hallon, blåbär vit choklad och mandelspån. Kombinationen blev väldigt lyckad och denna paj kommer att göras fler gånger hos oss.

225 gram blåbär
225 gram hallon
3 msk strösocker
2 tsk potatismjöl (om du använder frysta bär)
125 gram kylskåpskallt smör
4 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 gram vit choklad
20 gram rostad flagad mandel

Sätt ugnen på 200°, smörj en pajform på cirka 26 cm i diameter med smör. Sprid hallon och blåbär i pajformen, om du använder frysta bär så strö över 2 tsk potatismjöl. Strö över socker och blanda ihop allt.
Blanda mjöl och strösocker i en bunke, tärna smöret och blanda ihop med händerna till en grynig och smulig deg, Fördela degen över bären. Riv eller hacka vit choklad grovt (eller använd vita chokladknappar), strö chokladen över smuldegen och sist strös mandeln överst.

Grädda i mitten av ugnen tills den fått en ljusbrun färg (20-25 minuter), om chokladen börjar brännas för mycket i slutet kan man täcka över med lite folie.

Ta ut pajen och låt den svalna något innan servering