Med en massa jordgubbar att ta hand om i kylen blir det en del bakat på en helg och idag söndag avslutades baket med denna jordgubbspaj. Jag hittade den på recepten.se och det var en ny variant med turkisk yoghurt i fyllningen som jag bara var tvungen att prova.

Pajdeg:
180 gram (3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gram smör
1 ägg
¾ dl strösocker

Fyllning:
400-500 gram jordgubbar
1 msk potatismjöl (om man använder frysta jordgubbar!)
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl turkisk yoghurt (går även att använda crème fraiche eller en blandning av turkisk yoghurt och crème fraiche)
½ citron (skalet)

Pajdeg:
Ta fram och dela smöret i mindre bitar så det blir lite mjukt. Blanda alla ingredienser i en skål och arbeta ihop pajdegen med en elvisp till det är en massa stora smulor. Tryck ut pajdegen i en pajform (cirka 24 dm i diameter)

Fyllning:
Sätt ugnen på 200°, rensa och skiva jordgubbarna och lägg de i pajskalet. Vispa ägg, socker och vaniljsocker till en jämn smet och häll sedan i turkisk yoghurt och citronskal. Vispa igen till en jämn smet som sedan hälls över jordgubbarna.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter, tills den fått gyllene färg.

Serveras ljummen eller kall med glass eller vispad grädde.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift