En variant med degen som man kan göra rosenbröd av fast här är det snurror istället. Jag trodde inte de skulle jäsa riktigt så mycket som de gjorde så jag fick dela på de med kniv efter jag hade bakat av de, men goda var de trots allt. Receptet kommer från Victorias provkök och jag testade att göra dessa med kall degvätska och ändrar lite i receptet och tillvägagångssätt.

50 gram jäst
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
50 gram smör (rumstempererat)
1 ägg
2 msk strösocker
1 ½ tsk salt
11-12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, häll på vatten och mjölk och rör om tills jästen har lösts upp helt. Tillsätt ägg, strösocker, salt, smör och vetemjöl (lite i taget) tills du får en deg som är fin. Knåda degen i maskin i 7 minuter, se till att degen är precis lagom och inte innehåller för mycket mjöl. Det ska gå att peta med ett mjölat finger utan att det klibbar. Täck över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Kavla ut degen till en rektangel och skär remsor som sedan tvinnas. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa under bakduk i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225°, pensla de med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Gräddas i ugnen i 8-10 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift