Idag togs de sista jordgubbarna omhand som vi köpte förra veckan, cirka 1 liter skivades och frös in för att göras sylt av och den sista ½ litern användes till denna sockerkaka. Jag gillar att baka i olika formar som passar till lite olika saker, denna form kommer från Nordic Ware och är en av tre former jag har av deras former. Lite dyra kanske i inköp, men med den kvaliteten kommer de att gå i arv i många generationer. Receptet hittade jag på bakalite.se och kombinationen sockerkaka, jordgubbar och kokos lockade mig. Resultatet blev en riktigt fin och välsmakande sockerkaka.

2 ägg
3 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 ½ dl mjölk
4 dl mjöl
1 dl kokos
2 tsk bakpulver
4 dl jordgubbar

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt, smält smöret, blanda med mjölken och tillsätt i äggblandningen. Rör samma de torra ingredienserna och vispa ner det i äggblandningen.

Smöra och bröa en form, sätt ugnen på 175° och häll lite av smeten i formen (så botten täcks). Dela jordgubbarna i mindre bitar och lägg hälften på smeten. Knacka ner smeten genom att banka formen i bordet/bänken ett par gånger. Lägg på resten av jordgubbarna och häll sedan över resten av smeten. Stör ett lager kokos och lite strösocker ovanpå (jag valde att bara strö lite kokos över)

Grädda i 30-35 minuter i nedre delen av ugnen, lägg på ett bakplåtspapper efter halva tiden så att inte ytan blir för mörk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift