Hur ska en kanelbulla smaka? Vad kan man ha som fyllning? Måste det bara vara pärlsocker på? Jag försöker testa mig fram till ett nytt recept på mina kanelbullar, ett som ger saftiga, mjuka fina kanelbullar som smakar gott även efter att de har varit i frysen. Här har jag gjort de jag kallar lyx kanelbullar med lite extra smör i degen, mandelmassa och kanel i fyllningen och på toppen är det pärlsocker och mandelspån. som innan är det Manitoba cream mjöl från Ramlösa kvarn, smör som varit framme och har rumstemperatur och degen är kalljäst.

175 gram smör rumstempererat
5 dl mjölk
50 gram jäst (för söta degar)
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 14 dl Manitoba cream mjöl

150 gram smör rumstempererat
150 gram mandelmassa
4 msk kanel

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och låt jästen lösas helt. Häll i salt, strösocker, kardemumma, smöret och till sist mjölet, lite i taget. innan smör, salt, socker och kardemumma hälls i, allt medans maskinen arbetar. Häll i mjölet, lite i taget. Arbeta degen ordentligt med maskinen, minst 5 minuter på hög fart för att utnyttja den extra jäskraften hos mjölet. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie i minst 2 timmar.

Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn, blanda den med smöret och kanelen till en smidig kräm. Dela degen i fyra delar, kavla ut varje del till en rektangel som ska vara 2 – 3 mm tjock. Bred på fyllningen och gör den sortens bullar du brukar, här blir det oftast knutar då de är lätta för barnen att hjälpa till med.

Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt de jäsa i ytterligare 40 minuter, sätt ugnen på 225° varmluft. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och mandelspån och grädda de i 6 – 8 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift