Imorgon har vi dopp i grytan och till det måste det finnas ett välsmakande rågbröd enligt min mening, att doppa vitt bröd (barkis, franskbröd eller liknande bröd) ger bara en tråkig degklump. Vitsen är att brödet ska hålla ihop efter doppet och det ska vara mycket smak utöver smaken från doppet. Detta receptet hittade jag på Allt om mat i veckan och det var så lockande att jag var tvungen att köpa hem ingredienserna på väg hem från jobbet. Jag ändrade lite och gjorde på kall degvätska som jag brukar göra.

5 dl vetemjöl
5 dl svagdricka
1 ½ dl sirap, mörk
½ dl rapsolja
2 tsk brödkryddor
2 tsk salt
2 ½ dl mjölk
50 gram jäst
15 dl rågsikt

Pensling
1 msk kallt kaffe
1 msk sirap, mörk

Rör ut 2 dl vetemjöl med svagdrickan i en kastrull. Låt koka upp under omrörning, tillsätt sirap, olja och kryddor. Ställ åt sidan att svalna.

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör tills jästen har lösts sig helt. Häll i sirapssmeten och rågsikt och arbeta sedan degen smidig. Låt degen jäsa till nästan dubbel storlek under bakduk eller folie.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den med resten av vetemjölet. Dela degen i 3 delar och forma de till runda, släta bullar och placera de på en plåt med bakplåtspapper, låt de jäsa i cirka 20 minuter.

Sätt ugnen på 200°, blanda kaffe och sirap och pensla bröden innan de åker in i ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Täck bröden med bakplåtspapper om de börjar bli för mörka och låt de sedan kallna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift