Jag ville testa en ny variant av ostfrallor och hitta dessa som jäser över natten i kylskåpet som jag bara var tvungen att testa. De flesta bröd och bullar jag bakar ändrar jag så jag bakar med kall degvätska och jäser länge i rumstemperatur, men ibland kan det vara kul att testa lite nytt och se skillnaden. Receptet till dessa ostfrallor hittade jag på Vin & mat guiden och receptet är upplagt av Ylva Lindgren

2 ½ dl kallt vatten
¼ paket jäst (12,5 gram)
360 gram siktat dinkelmjöl (6 dl)
2 msk rapsolja
1 tsk flytande honung
1 tsk salt
2 dl smakrik riven ost

Rör ut jästen i det kalla vattnet, tillsätt mjöl, olja och honung. Kör maskinen på medelhastighet i 6 – 8 minuter, tillsätt saltet och kör maskinen i ytterligare 2 minuter. Täck bunken med plastfolie eller bakduk och låt degen jäsa i 45 – 60 minuter till ungefär dubbelstorlek.

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 10 delar. Degen är ganska lös, hantera den varsamt med mjölade händer. Forma till bullar genom att försiktigt ta i kanten på degbitarna och för dem in mot mitten. Nyp ihop och vänd sedan skarven nedåt, på så vis får du en rund fralla med spänst i, utan att bearbeta degen för mycket. Pensla ovansidan på frallorna lätt med vatten och doppa o riven ost. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk eller plast i kylskåp över natt (8 – 10 timmar).

Sätt ugnen på 250°, placera samtidigt en oöm plåt längst ner. När ugnen är varm, ta ut plåten med frallor från kylskåpet och strö eventuellt över lite extra ost. Sätt in plåten i mitten av ugnen och kasta samtidigt in några isbitar på den heta plåten längst ner. Stäng ugnsluckan snabbt och sänk värmen till 225°. Grädda frallorna i 10 – 12 minuter, se upp så osten inte bränns.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift