Jag älskar saffran och förknippar kryddan med jul, advent, lucia och väntan inför julen. Hittills har det varit lussekatter, bullar eller biscotti så när jag hittade detta receptet på Lindas bakskola var jag bara tvungen att testa. Jag gjorde min vana trogen degen på kall degvätska och skriver receptet utifrån det och jag valde att baka dessa frallor på vetemjöl special istället för vanligt vetemjöl.

50 gram jäst
6 dl mjölk eller vatten
½ gram saffran
2 tsk salt
3 msk rapsolja
900 gram vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke och häll på den kalla mjölken (eller vattnet) och blanda tills jästens lösts upp helt. Tillsätt saffran och blanda den med degvätskan. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den några minuter med maskinen (jag knådade tills det blev en fin slät deg, cirka 10 minuter), täck degbunken med en bakduk eller folie och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i 24 lika stora delar, forma de till antingen avlånga eller runda frallor. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper, låt de jäsa under bakduk i cirka 30 minuter och sätt ugnen på 250° efter 15 minuter.

Grädda frallorna mitt i ugnen i 10-12 minuter, låt de svalna på ett galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift