En härlig jordgubbskaka med färska jordgubbar som sticks ner i en sockerkaksmet och sedan hyvlas smör över. Resultatet blir en kaka som är knaprig på toppen och utmed kanterna och lite kladdig i mitten som blev väldigt lyckad. Receptet hittade jag på receptfavoriter och det kommer nog lite fler recept på kakor och annat med jordgubbar då vi var på självplock i veckan.

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Cirka 10 jordgubbar, gärna små och fasta
Cirka 40 gram kallt smör

Sätt ugnen på 175°, mät upp ägg och socker i en skål och vispa med fluffigt elvisp två minuter.
Mät upp och blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke, vänd försiktigt ner i äggblandningen. Lägg bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 24 cm diameter och spänn fast kanten, smörj med mjukt smör och bröa med skorpmjöl. Fördela och smeta ut smeten i botten.

Skölj, snoppa och dela jordgubbar i vardera fyra bitar, sprid ut och fördela jordgubbarna jämnt över smeten samt tryck ner dem lite. Hyvla över smör med en osthyvel och fördela det på toppen.

Sätt gärna formen på ett galler med ett extra bakplåtspapper under om springformen skulle läcka. Grädda jordgubbskakan i 20-25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna något. Låt sedan stå och svalna i 10 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift